KRİTİK EŞİK
Suyun kaynama noktası 100 °C dir. Suyun kritik eşik değeri
budur. Su bu değerde kaynamaya başlar.
Boyanın kıvama geldiği nokta onun kritik eşiğidir. Boya bu
noktada boya fırınımdan çıkarılmalıdır.
Çayın kritik eşik değeri demlendiği noktadır. Çay demlendiği
zaman ateşten kaldırılmalıdır.
Demir tavında dövülür. Demirin kritik eşik değeri budur.
Demir tav olduğu zaman dövülmelidir.
Türkiye nin “Avrupa Birliğine girişi” bir dönüm noktasıdır.
Türkiye nin kritik eşik değeri budur. Türkiye 500 milyar dolar ihracat hedefini
yakalamak istiyorsa AB ye girmelidir.
Neden?.
Önce bir etrafımıza bakalım.
Etrafımızda KAOS hakim. Ukrayna’ nın bir yıl önceki halini
bir düşünün. Bu hale geleceğini kim düşünürdü ki?. Orta Doğu hakkında zaten
artık konuşacak bir şey kalmadı. Orta Doğu hakkında “Sözün Bittiği” yerdeyiz. Bu hengamede yine en sakin yerler
ülkemizin Batı kısmı. Yani AB sınırımız. Oralarda istikrar var. En azından
ŞİDDET ve TERÖR yok.
Ekonomik durumumuza baktığımızda ise, Türkiye 3-4 yıldır
sanki bir “durağanlık” dönemi geçiriyor gibi.” Durgunluk” demiyorum, çünkü bu
ekonomik bir terim. Bir ekonominin durgunluğundan bahsettiğiniz zaman
ekonomistler hemen “ekonomik veri”
isterler. Henüz bu konuda söz söyleyecek bir durumda değilim. Ondan dolayı
biraz tedbirli davranıp, etraftan dolanıyorum.
Anlatmak istediğimi biraz temellendireyim. Örneğin ihracat
rakamlarımız son 4-5 yıldır 150-160 milyar dolar arasında gidip geliyor. Büyüme
rakamlarımız da yine aynı stabilitede. Yani Ak Parti Hükümetlerinin ilk
yıllarındaki gibi hızlı bir büyüme ve yatırım yok.
Pek çok ekonomiste göre, Türkiye bir “Ekonomik Sarmalın”
içinde. Bir atılım yapması bekleniyor. Aslında Ülkemiz bu atılımı yapacak
kapasitede. Yani KRİTİK EŞİK te. Maastricht kriterleri dediğimiz, AB ekonomik kriterlerini çoktan geçmiş durumda.
Aslında yapılacak pek fazla bir şey kalmamış gibi. Kopenhag siyasi kriterlerini
de yerine getirip, önümüzdeki 3-5 yıl içinde, bu işi bitirmeli. Yani kritik eşik
aşılıyor gibi. Yeni kurulan Hükümet bu işi başarmalı.
Olmasa ne olur?.
Su kritik eşiğinden fazla kaynatılırsa özelliğini kaybeder,
“Haşlanır”.
Boya kritik eşiğinden fazla boya fırınında kalırsa, “Boya
olmaktan çıkar”.
Çay kritik eşiğinden fazla ateşte bekletilirse, “Çapanoğlunun
Abdest Suyu Olur”.
Tavında dövülmeyen demir, “Ustasının başına dert olur”.
Mustafa Şekip YAVUZ
Yazar, Mühendis. m.sekipyavuz@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder